Blog

Groeiende vraag naar energieprestatie (EP) adviseurs door verplichting energielabel C voor kantoren

11/8/2022
Rosan Koops
Leestijd: 2 minuten

Per 1 januari 2023 is het voor 65.000 kantoren in Nederland verplicht minimaal energielabel C te hebben. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat ruim de helft van de kantoorgebouwen nog niet voldoet aan deze nieuwe verplichting.

Tussenstand op 1 juli 2022

Al in 2012 werd de verplichting voor energielabel C vastgelegd in het Bouwbesluit. Maar uit de schatting blijkt dat 52% van de kantoren nog niet aan de eisen voldoet. Daarvan beschikt 11% over energielabel D of lager. Voor de andere 41% geldt dat er nog geen energielabel is vastgesteld.

Het aandeel kantoren met energielabel C of hoger lijkt in de afgelopen maanden weliswaar sterker te zijn toegenomen, maar met de cijfers van nu ziet het ernaar uit dat de helft van de kantoren mogelijk moet sluiten als de huidige situatie niet verbetert.

EP adviseurs energielabel C

Energielabel C of hoger verplicht

Heeft het kantoorgebouw geen energielabel C of hoger? Dan mag het gebouw niet meer als kantoor gebruikt worden. Dat betekent dat er maatregelen moeten worden genomen als gebouwen na 1 januari 2023 nog steeds een kantoorfunctie willen hebben.

De volgende gebouwen hoeven niet aan de energielabel-C verplichting te voldoen: 

  • Het kantoorgebouw is een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument;
  • Het kantoorgebouw wordt binnen twee jaar gesloopt, getransformeerd of onteigend;
  • Minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte is bedoeld voor kantoorfuncties;
  • De totale gebruiksoppervlakte van alle kantoor- en nevenfuncties is minder dan 100 m2.

Energielabel laten berekenen door EP adviseurs

Voor kantoorgebouwen waarvoor nog geen energielabel is geregistreerd, is het belangrijk om een energieprestatieadvies aan te vragen. Een gecertificeerd EP adviseur berekent dan de energiezuinigheid van een gebouw. Op basis hiervan kan de EP adviseur het energielabel vaststellen.

Heeft het kantoorgebouw energielabel D of lager? Dan is het gebouw niet energiezuinig. In dat geval moeten gebouweigenaren de geadviseerde energiebesparende maatregelen uitvoeren om minimaal op energielabel C uit te komen. Vervolgens kan de EP adviseur het nieuwe energielabel opstellen. 

Achterhalen welk energielabel een kantoorgebouw heeft? Kijk dan op EP-Online. Let ook op de geldigheid. Een energielabel is namelijk 10 jaar geldig. 

Ehance leidt EP adviseurs op

Ehance speelt in op de groeiende vraag naar EP adviseurs als gevolg van het verplichte energielabel C voor kantoren. Dit doen we door continu nieuwe professionals op te leiden en hen te bemiddelen naar een baan in de energietransitie. 

Wil je je laten omscholen tot EP adviseur? Of zoek je EP adviseurs ter versterking van je team? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Deel dit artikel: