Blog

Energieprestatie (EP) adviseur worden? Laat je omscholen bij Ehance!

18/8/2022
Rosan Koops
Leestijd: 5 minuten

Wil je energieprestatie (EP) adviseur worden? Dan ben je verzekerd van een toekomstbestendige baan, want de vraag naar EP adviseurs neemt steeds meer toe. In dit artikel lees je wat een EP adviseur precies doet, hoe je je kunt laten opleiden tot EP adviseur bij Ehance en wat je hiervoor nodig hebt.

De energietransitie vraagt om EP adviseurs

Wereldwijd hebben landen afspraken met elkaar gemaakt om te werken aan een energietransitie om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hiervoor is het noodzakelijk om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen.

De gebouwde omgeving is één van de sectoren die verduurzaamd moet worden. In Nederland is het doel dat in 2050 alle ruim acht miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Een gigantische klus, waarvoor veel verschillende vakmensen nodig zijn. Door EP adviseur te worden draag je bij aan realiseren van deze grote én betekenisvolle opgave.

EP adviseur worden opleiding

Wat doet een EP adviseur?

Een EP adviseur geeft advies aan woning- en gebouweigenaren over hoe zij het beste energie kunnen besparen. Dit doet de EP adviseur door op locatie een woning of gebouw op te nemen en de energiezuinigheid daarvan te onderzoeken. De EP adviseur gaat te werk volgens een vaste methode (NTA8800).

Een EP adviseur kijkt bijvoorbeeld naar de volgende zaken:

  • Is er isolatie aanwezig? Zo ja, waar dan en van welke kwaliteit?
  • Hoe wordt het gebouw verwarmd?
  • Welke ventilatiesystemen zijn aanwezig?
  • Wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen?

De EP adviseur meet de ruimtes in het gebouw op en maakt als dat mogelijk is gebruik van bouwtekeningen. Vervolgens kan de EP adviseur op basis van al deze informatie het energielabel berekenen met speciaal daarvoor ontwikkelde software. Uiteindelijk wordt het energielabel geregistreerd in de landelijke database EP-online.

Energielabel berekenen en registreren

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is, waardoor duidelijk wordt welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De EP adviseur adviseert dan ook over de maatregelen die genomen kunnen worden om het gebouw energiezuiniger te maken.

Vaak is het verbeteren van het energielabel een reden om een EP adviseur in te schakelen. Wil een klant bijvoorbeeld van label E naar label B? Dan kan de EP adviseur hiermee rekening houden in het advies. Heeft de klant de geadviseerde maatregelen uitgevoerd? Dan berekent de EP adviseur het nieuwe energielabel en registreert deze opnieuw in de database.

Andere redenen voor het laten berekenen van een energielabel zijn de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en gebouwen. In deze situaties is het namelijk verplicht om een energielabel beschikbaar te stellen.

Daarbij geldt dat een energielabel 10 jaar geldig is. Per 1 januari 2023 is het zelfs verplicht voor kantoren om minimaal energielabel C te hebben. Dit alles zorgt ervoor dat de vraag naar EP adviseurs groeit. Daarmee ben je verzekerd van een toekomstbestendige baan!

EP adviseur worden in de woningbouw of utiliteitsbouw

Als EP adviseur kun je je toespitsen op het geven van energieprestatieadvies in de woningbouw (W) en utiliteitsbouw (U), zoals kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen en fabrieken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je te ontwikkelen tot adviseur basisopname (B) of adviseur detailopname (D).

Basisadviseurs richten zich tot de bestaande bouw, terwijl detailadviseurs berekeningen maken voor zowel de bestaande bouw als nieuwbouw. Als utiliteitsadviseur volgens de basisopname ben je bevoegd om bestaande utiliteitsgebouwen én woningen te inspecteren, en als detailadviseur in de utiliteit mag je de werkzaamheden van alle typen adviseurs uitvoeren inclusief berekeningen voor nieuw op te leveren utiliteitsgebouwen.

Kortgezegd zijn er in totaal dus vier typen adviseurs:

Volg een EP adviseur opleiding bij Ehance

Om EP adviseur te worden, is het nodig om je vakbekwaamheid te halen. Bij Ehance kun je voor alle verschillende adviseursfuncties een opleidingstraject volgen. Afhankelijk van het diploma ben je bevoegd om bestaande en nieuwe woningen en andere gebouwen van een energielabel te voorzien.

De opleiding duurt vijf tot zeven dagen verspreid over meerdere weken. Heb je meer voorbereiding nodig? Dan zorgen wij ervoor dat je de eendaagse vooropleidingen Bouwkunde en Installatietechniek kunt volgen. Naast de lesdagen loop je stage bij één van onze opdrachtgevers, zodat je gelijk praktijkervaring kunt opdoen. Zo wordt het ook makkelijker om je Bewijs van Vakbekwaamheid te halen!

De opleiding hoef je niet helemaal zelf te betalen. Ontvang je een uitkering, dan wordt de opleiding zelfs volledig betaald. Krijg je die niet? Dan zijn er interessante mogelijkheden om de kosten van je opleiding te dekken vanuit verschillende budgetten en subsidies. We vertellen je hier graag meer over.

Wat heb je nodig om EP adviseur te worden?

In de eerste plaats is het belangrijk dat jij je wilt inzetten voor de energietransitie. Want als EP adviseur draag je met jouw adviezen dagelijks bij aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je geïnteresseerd bent in (woning)bouwkunde en installatietechniek, en in het geven van maatwerkadvies.

Omdat je als EP adviseur verantwoordelijk bent voor het opleveren van een correct energieprestatieadvies met bijbehorend energielabel voor je klanten, vraagt deze functie om een zelfstandige rol. Ook ga je klantgericht te werk, wat inhoudt dat je bijvoorbeeld ingewikkelde materie op een begrijpelijke manier kan uitleggen aan klanten.

Naast bouwkundige en installatietechnische kennis, zijn rekenvaardigheden een essentieel onderdeel van het werk als EP adviseur. Heb je tijdens de opleiding extra begeleiding nodig? Dan bieden wij die graag.

Tot slot dien je voor de EP-W adviseur opleidingen minimaal te beschikken over een mbo-niveau 4 diploma. Voor de EP-U adviseur opleidingen is een hbo-diploma met technische achtergrond vereist.

Waar kom je als EP adviseur te werken?

Als EP adviseur kun je aan het werk bij gemeenten, woningcorporaties, installatiebedrijven, bouwkundige adviesbureaus, energiecoöperaties, energieadviesbureaus of makelaars.

Kies je ervoor om je te laten omscholen bij Ehance? Dan streven wij ernaar om je een contract van minimaal twaalf maanden aan te bieden en gaan we samen op zoek naar een passende werkplek bij onze opdrachtgevers. Zo ben je gegarandeerd van je vakbekwaamheid én een baan!

EP adviseur worden

Wil je EP adviseur worden? Schrijf je dan direct in voor één van de EP adviseursopleidingen via onze opleidingspagina.

Heb je vragen of heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op, zodat wij je op weg kunnen helpen bij de keuze van de juiste EP adviseur opleiding.

Deel dit artikel: